Assalam...
Datang sini bukan nak makan tomyam, tapi nak makan appetizer dia. Dulu masa duk utara senang jumpa kat sempadan, kadang-kadang di bazar Chowrasta Penang pun ada orang jual. Memang suka sangat makan, dapat banyangkan bagaimana nikmatnya arwah nenek saya kunyah sirih dulu-dulu.
Tujuan utama nak makan mieng kam, namun hampa sebab hari kami datang menu yang ini jadi term 86 pula. Tau tak makna istilah term 86 tu? Tanya budak ambil order tu kenapa mieng kam takde hari ini, katanya bekalan daun kaduk takde kak. Ermmm sabar jelah.
Walaupun benda yang nak makan itu takde, tak kan kami nak beredar begitu saja kan. Teruskan dengan pilihan menu yang dihajati. En. Abe pilih makan pad thai.
Apabila dimaklumkan mieng kam takde, mood ke laut terus nak pilih hendak makan apa. Somebody terpaksa tolong pilihkan nasi goreng belacan untuk saya, jangan jadi kera kena belacan lepas makan sudah.
Sebagai tambahan order yang ini, thai fish cake (tod mun pla). Teringat tempat kerja lama lah tu, selalu mereka buat menu ini.
Pilihan dessert watershetnut with coconut milk topped with jackfruits (red ruby), cantik presentation dia memikat selera.
Nampaknya kena cari tempat lain lah mieng kam tu, tak pun kalau rajin google macamana buat saucenya tu.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment