Assalam....
Lauk kegemaran tapi jarang-jarang nak masak sebab faktor angin yang suka bersarang dalam badan. Masak gula ini suka buat banyak sebab makin dipanaskan makin sedap rasanya. Tak pasal-pasal madang jer kembung perut dan keberangkalian untuk melepas angin memang tinggi. Namun jika makan di luar, dan terjumpa sayur ini mesti ambil juga.
Gulai Nangka Ikan Masin
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
1/2 kilo isi nangka muda
1 kotak kecil santan
4 keping ikan masin talang (guna yang ada tulang)
2 batang serai - titik
Air secukupnya atau santan cair
Sedikit serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - carik
Garam dan serbuk perasa
Bawang goreng.
Bahan Tumis
2 biji bawang merah - hiris
4 biji bawang putih - hiris
1 biji cili merah - tumbuk lumat
sedikit halia - tumbuk lumat
2 sudu serbuk kari ikan campur sedikit air
minyak untuk menumis
Cara Penyediaannya
* Didihkan air. Rebus isi nangka bersama ikan masin, serbuk kunyit dan serai hingga empuk.
* Tumiskan bawang putih dan merah hingga layu. Masukkan cili dan halia tumbuk hingga wangi.
* Masukkan serbuk kari dan tumis hingga naik minyak.
* Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk yang berisi nangka dan ikan masin.
* Masukkan santan, garam, serbuk perisa dan daun kunyit.
* Biar mendidih seketika, susuaikan rasa sebelum tutup api.
* Hidangkan ketika panas dan taburkan bawang goreng.
Nota:- Masak menu ini ketika dapat sebiji nangka muda pemberian daripada Wak.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment