Saturday 30 July 2016

KEK LAPIS ASAM MANIS


Assalam...
Mak saya seorang penggemar manisan biskut, kek, kuih muih dan yang sewaktu dengannya.  Kek Lapis Asam Manis ini antara yang beliau paling gemari.  Selalu bila kita datang dari jauh, mak akan sambut dan teruja nak tengok apa buah tangan yang kita bawakan untuk dia, terutama makanan dan beliau akan makan sungguh-sungguh.  Memang sangat ralat rasanya kalau balik hanya dengan tangan kosong, nanti pandai-pandailah buat sesuatu yang manis bila sampai rumah.  Selalu saya buat versi kukus, ini cuba yang versi bakar pula.  Resepi copy paste dari blog DayangJack.  Nanti kita tengok apa komen mak selepas dia makan kek lapis asam manis yang versi bakar ini.




Kek Lapis Asam Manis
Resepi : DayangJack@DapurKuSayang

 

Bahan-bahan : 
loyang  8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
  • 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
  • 450 g mentega berkualiti 
  • 1 sudu besar ovallete
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g gula kastor 
  • 300 g susu pekat manis
  • haw slice/ hawflake secukupnya
  • pewarna kuning, ungu dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)

 
Cara-cara:

  • Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang. 
  • Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  • Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
  • Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati. 
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, ungu dan kuning.
  • Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
  • Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 10 minit lagi supaya kek masak sempurna) 
  •  

 
Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa

***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya

***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya. ***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya.  ***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama.  ***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dengan jem atau mentega. 

Wassalam.

No comments:

Post a Comment