Sunday 27 December 2015

Kek Pisang Lembut

Assalam.....
Lambakan pisang perolehan dari kiriman mertua di kampung dan ditempat kerja.  Nak simpan lama dah tak boleh, nak makan begitu saja memang tak terhabis.  Ketika itu pula terlalu sibuk keluar pagi balik malam tak memugkinkan nak beramah tama dengan jiran sebelah.  Merajinkan diri di malam-malam buta agar rezeki tak terbazir begitu saja, dah berhasil nanti bolehlah dikongsikan dengan rakan sekerja dan jiran.  Maaf jiranku jika daku menganggu tidurmu ketika proses ini berlangsung. 


Ada 3 jenis pisang bekalan hari itu, pisang emas, pisang rastali dan pisang montel.  Mula-mula buat pisang emas dulu sebab tu yang masak dulu.  Saya rasa resepi kek pisang ini ambil dari blog Kak Ita Masam Manis.  Adunan saya buat double sebab boleh guna pisang yang banyak dan dapat kek yang besar (tamak pun iya).
 

Kek Pisang Lembut
Sumber: Azlita (Masam Manis)

Bahan-bahan
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan
1 cawan gula kastor atau gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam
 
Cara Penyediaan
*  Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C.
*  Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya.
*  Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan.
*   Pisang di lecek lumat. Tinggal baki 1 biji untuk hiasan.
*  Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan.
*  Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang.
*   Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata.
*   Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata.
*  Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna.

*  Sediakan loyang ukuran 9 inc, alas loyang dengan kertas pembakar dan sapukan loyang dengan sedikit butter.
*  Tuangkan adunan ke dalam loyang.
*  Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis.
*  Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
*  Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknaya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.

 

Kawan-kawan kata sedap, tak tahulah ikhlas atau saja nak beli jiwa.  Tapi yang penting habis daripada membazir, nak harap en.Abe perabih, memang taklah, dia makan sepotong jer.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment