Assalam....
Sila jangan bosan, asyik cerita pasal kek pisang jer, nak settlekan sementara masih panas-panas, kalau peram lama-lama tak jadi entri nanti. Kali ini konon-konon nak buat yang lain dari kek pisang yang lepas, tapi cari punya cari, resepi lebih kurang jer. Resepi untuk kek dan apam pisang lebih kurang jer. Nak buat apam malas nak tunggu ketika mengukus. So kita jumpa resepi yang letak parutan coklat yang lepas itu saya tukar guna coklat urai (nama pun saya tukar sikit) alasan malas lagi nak parut coklat.
Kali ini guna pisang rastali, yang ada orang panggil pisang keling atau pisang lemak keling, curlass kan. Orang melayu punya pisang dah bagi kat pak abu agaknya. Resepi saya guna dari blog cik siti. Buat double resepinya, alasan sama jer yang lepas.
KEK PISANG COKLAT URAI
Sumber: Cik Siti
Bahan-Bahan
200g pisang rastali/emas/berangan
180g tepung gandum *
160g gula
3 biji telur
120 ml minyak
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil soda bikarbonat *
1 sudu kecil ovalette
1 sk esen vanilla
Secubit garam
Sedikit parutan coklat masakan - saya ganti guna coklat urai (chocolate rice).
Cara Penyediaan
* Lenyek pisang terlebih dahulu
* Ayak bahan2 bertanda *
* Dalam bekas pengadun, masukkan kesemua bahan (kecuali coklat) dan putar laju hingga sebati dan kembang.
* Masukkan parutan coklat dan gaul menggunakan spatula.
* Tuang ke dalam loyang yang telah dilenser.
* Bakar dengan suhu 165C selama 45 - 50 minit (ikut oven dan kebiasaan masing2).
* Kalau guna cawan muffin, isi 3/4 bahagian (atau kurang sikit) dan bakar selama 20 minit.
Seperti biasalah nak perabih tu kan, tapi kali ini jauh sikit perginya. Bekalkan sikit pada orang yang nak balik kampung sambut krismas dan untuk orang yang tengah mabuk-mabuk mengidam.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment