Assalam...
Adik-adik atau anak-anak sekalian generasi Y dan generasi X, kenal tak ini buah apa? Akak rasa generasi yang kertu cam akak pun ada jugak yang tak kenal buah ini sebab tak semua tempat kita boleh dapat buah ini. Selalu yang jumpa ada dua jenis warna kulit yang berwarna hijau berlorek begini atau kulit yang putih seperti tembikai susu dan berbentuk bulat. Bahasa ibunda saya panggil buah ini buah rabbise' atau panggillan lainnya timun betik. Rabbise' dah bunyi macam rugby, sebab bentuk tu kot yang lonjong seakan-akan bola rugby. Yang ini saya jumpa masa lawatan ke Kelantan musim raya lepas, memang banyak di jual di gerai-gerai menjual buah tembikai.
Kalau dah merekah begini, tu tanda dah matang sangat untuk diolah jadi dessert. Isi timun betik ini gebu, wangi seperti tembikai susu tapi tak berasa apa, manis tidak, masam pun tidak, tawar (tawaq hebiaq).
Biji macam tembikai susu, boleh semai macam tu jer, dari pengalaman dulu senang pokok dia nak tumbuh terutama di tapak bekas tanah bakar atau tanah yang dah digemburkan. Itu yang saya perati mak buat dulu. Pokok menjalar macam pokok labu, kalau duduk dekat-dekat memang susah nak bezakan. Rajin jugak pergi tengok bila pokok dah berbuah, mengintai mana yang dah matang untuk dipetik.
Beginilah dessert segar dari ladang yang my nenek moyang selalu buat. Erm sedapnya, gebu dan harum. Sebab rasanya yang tawaq habiaq tu, kenalah letak gula, sedikit garam dan santan barulah dapat rasa yang manis lemak berkrim.
Orang dulu-dulu mana ada almari yang dinamakan peti sejuk, jadi selepas semua ramuan bergaul mesra. Bolehlah disantap begitu saja. Tapi lagi best kalau disejukkan seketika dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment