Tak tahulah nape asyik nak makan ikan bakar je. Malam2 pun jadi bakar ikan, nasib baik tak bakar guna arang atau sabut kelapa kalau tak jenuh jiran tetangga pedih mata, berasap nanti. Dahlah rumah di atas awan, so cara bakar ikan pun tak boleh guna cara tinggal atas tanah. Guna oven atau hot platelah jawabnya.
Orang lah lagi bertambah-tambah senang sebab ada magic pan. Macam magic, petik api jer masak, kan senang. Suatu hari nanti mungkin lagi magic kot, petik jari jer dah terhidang menu yang diingini. Imaginasi terlampau betul Mulia ini.
Rindu nak makan masakan mak sebenarnya, mak cukup suka makan berlaukkan ikan bakar. Kalau keputusan bekalan ikan segar, ikan kering pun mak bakar buat lauk. Mak tak berapa gemar makan yang digoreng, mungkin sebab nak jaga pemakanan untuk mengawal tekanan darah tingginya. Mulia tahu mak suka makan ikan sepat, mulia pernah beli ikan sepat yang telah dimasinkan. Ceria je airmuka mak bila tengok ikan sepat dan terus mak bakar atas dapur beralaskan tudung periuk (salah satu cara orang lama). Ikan yang telah siap dibakar, diketuk-ketuk dan disiram sedikit minyak kelapa yang dibuat sendiri. Erm memang terangkat jika dimakan bersama nasi panas, sayur bening dan sambal daun kemangi.
Rindunya pada mak, moment-moment yang lalu memang tidak boleh diulang lagi. Mulia sentiasa doa semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik dan kami masih diberi kesempatan untuk bertemu dan mengulangi saat2 indah bersama.
Orang lah lagi bertambah-tambah senang sebab ada magic pan. Macam magic, petik api jer masak, kan senang. Suatu hari nanti mungkin lagi magic kot, petik jari jer dah terhidang menu yang diingini. Imaginasi terlampau betul Mulia ini.
Rindu nak makan masakan mak sebenarnya, mak cukup suka makan berlaukkan ikan bakar. Kalau keputusan bekalan ikan segar, ikan kering pun mak bakar buat lauk. Mak tak berapa gemar makan yang digoreng, mungkin sebab nak jaga pemakanan untuk mengawal tekanan darah tingginya. Mulia tahu mak suka makan ikan sepat, mulia pernah beli ikan sepat yang telah dimasinkan. Ceria je airmuka mak bila tengok ikan sepat dan terus mak bakar atas dapur beralaskan tudung periuk (salah satu cara orang lama). Ikan yang telah siap dibakar, diketuk-ketuk dan disiram sedikit minyak kelapa yang dibuat sendiri. Erm memang terangkat jika dimakan bersama nasi panas, sayur bening dan sambal daun kemangi.
Rindunya pada mak, moment-moment yang lalu memang tidak boleh diulang lagi. Mulia sentiasa doa semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik dan kami masih diberi kesempatan untuk bertemu dan mengulangi saat2 indah bersama.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment