Ayam Halia |
Assalamualaikum
wbt semua,
Dah
makan tengahari ke kawan-kawan? Makan lauk ape hari ini? Mesti sedap kan, iyelah ketika
hujung minggu begini jelah kita ada sedikit kesempatan untuk memasak yang
special untuk keluarga. Tak kurang
jugak yang akan membawa anggota keluarga makan di luar di restoran2 yang
menjadi pilihan ataupun balik ke rumah orang tua masing-masing berkumpul dengan adik beradik
yang lain.
Mulia
yang duduk seorang kat umah hari ini masak ringkas jer dan agak lewat
sikit. Sarapan tadi dah lewat dan agak
berat, so makan tengahari jugak dilewatkan.
Mulia sediakan Ayam Masak Halia, Stew Daging, Nasi Putih dan untuk
minuman Sirap Pisang Ambon. Resepi Ayam
Masak Halia ini Mulia dapatkan dari sahabat bernama Dorothy. Cik Puan Dot sendiri yang buat demo dan menunjuk
ajar cara meyediakan resepi ini kat rumah Mulia dulu. Walaupun ringkas, orang yang tak reti masak
macam Mulia ini memang kena tunjuk step by step, nasib lah kan.
Tapi yang dalam gambar di atas tu, Mulia buat sendirilah, takkan lah
setiap kali nak makan kena panggil cik Dot datang ke rumah.
Ayam
Masak Halia
Sumber:
Dorothy
3oogm
ayam – potong kecil2
3
ketul Halia muda – racik halus
3
ulas bawang putih – cincang
1
sudu Sos Tiram
1
sudu kicap cair
½
sudu kicap pekat – Mulia gunakan satu jenis kicap jer iaitu kicap pekat manis
Serbuk
lada putih secukupnya
Daun
bawang secukupnya – potong memanjang, kalau takde pun takpe.
Garam
secukupnya
1
cawan air.
Minyak
bijan untuk menumis (mulia guna minyak masak biasa jer)
*Perapkan
ayam dengan sos tiram, kicap dan serbuk lada puith sekurang-kurangnya 15
minit. Panaskan minyak, munis bawang
putih dan halia hingga layu. Masukkan
ayam yang telah diperap terlebih dahulu, kacau2 dan tambahkan air. Perasakan
dan biar sehingga kering sedikit, kemudian masukkan daun bawang. Angkat dan
hidang.
Sementara
Sirap Pisang Ambon ini, Mulia hanya tambahkan air sejuk seperti ketika
menyediakan sirap cordial biasa. Sirap
Pisang Ambon ini istimewa sebab didatangkan khas dari Sulawesi,
tiada terjual di pasaran tempatan…hehehe.
Rasanya seperti sirap buah-buahan dan memang terkenal di Sulawesi Selatan, Indonesia
sebagai bahan untuk membuat dessert seperti Pisang Ijo, Es Kelapa Muda. Mulia tidak pasti samaada orang di sana jugak turut
menggunakannya sebagai minuman seperti yang mulia sediakan ini. Mulia jugak dapat info bahawa sirap ini hanya
ada di Sulawesi Selatan Indonesia. Jadi sesiapa yang pergi ke bahagian lain Indonesia dan cuba untuk mendapatkannya, mungkin
agak susah. Sirap yang Mulia ada ini daripada
ehsan saudara yang berkunjung ke Malaysia baru-baru ini.
Sirap Pisang Ambon |
Beginalah, Botol Sirap Pisang Ambon yang didatangkan khas dari Sulawesi Selatan. |
Wassalam
No comments:
Post a Comment