Budu - Cap Ketereh (memang urmp!) |
Nasi Goreng Budu bersama Timun |
Kalau dulu penghasilan budu diusahakan secara kecil-kecilan, sekarang pengeluaran budu telah dikomersialkan dibawa IKS. Jika dulu budu hanya digemari bagi orang2 pantai timur (Kelantan, Terengganu dan Pahang), kini pengemar budu telah melangkaui sempadan daerah sehingga ke London dan New York..wah bangganya. contoh terdekat Mulia sendirilah, orang Sabah suka makan budu.
Aroma nasi goreng budu yang sedap... |
2 mangkuk nasi
1 biji tomato - hiris
1 biji timun - hiris
1 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang kecil - hiris
3 biji bawang putih - ketuk
3 sudu besar budu - klau nak letak lebih boleh jugak, tp x perlu letak garam
2 biji telur.
*Tumiskan bawang hingga kekuningan sedikit. Masukkan timun dan tomato, kacau sekejap dan masukkan telur, budu dan nasi. Gaul rata dan biar sehingga nasi agak kering. Selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment