Assalam...
Nasi walaupun makanan ruji rakyat sejak berzaman, patut semua orang dah jadi pakar dalam kendalikannya tetapi sebaliknya kadang jadi dilema pada suri rumah. Masak banyak tak habis, sikit tak cukup pula lagi satu masak sebelah pagi tak sampai petang dah basi. Sedih setiap kali kena buang nasi yang dah rosak atau basi. Terima kasih pada yang rajin cipta resepi dengan menggunakan nasi sejuk ini. Pertama kali try buat cucur nasi, terus jatuh cinta memang sedap rasanya. Saya ambil resepi daripada blog FHA selemak santan, resepi cam kat bawah tu.
Cucur Nasi
Sumber: FHA Selemak Santan
Bahan A
2 cawan nasi
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 cawan ikan bilis (35 gram) ( saya ganti dengan udang kering)
1 biji cili merah
3 biji cili padi
sedikit garam
Bahan B
1 biji bawang besar 'holland' yang bersaiz besar (dibelah 16 dan dihiris kasar/kiub) * Bawang Holland lebih sedap untuk dimasak cucur
1 1/2 cawan hirisan daun sup
1 camca besar 'penuh' tepung gandum
udang hidup * optional (pun takde stok saya tukar udang geragau)
Bahan C
Minyak secukup nya untuk goreng tenggelam
Cara Penyediaannya.
* Satukan kesemua bahan A dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus dan bercampur.
Untuk memudahkan proses kisaran, guna 'batang plastis pengisar' yang dibekalkan bersama mesin.
* Keluarkan bahan kisar dan masukkan kedalam mangkuk besar
* Tambahkan bahan B kedalam bancuhan tepung dan ratakan sehingga sebati. Tujuan tambahan tepung dalam bahan B adalah untuk memekatkan adunan kerana jika berada bersama bahan A sebelum ini, proses kisaran akan lebih sukar kerana aduanan terlalu pekat.
Adunan tepung ini memang lembut dari 'cucur bawang' biasa. Tetapi jangan risau kerana apabila digoreng ia akan kembong dengan sendiri nya.
* Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas untuk mengelakkan cucur serap minyak.
* Jemput adunan dan goreng. Apabila cucur telah bertukar kekuningan baru dialihkan.
* Apabila cucur sepenuh nya bertukar kekuningan, angkat, saringkan minyak dan letak diatas 'tissu dapur' untuk menyerap lebihan minyak.
* Siap untuk dihidangkan.
Orang tu makan pun dia kata sedap, tapi lain kali saya kena buat adunan keras sikit untuk elakkan cucur berminyak. Orang panggil cucur nasi jer kuih ini, di dunia lain cucur tu kan jemput-jemput nama lainnya. Tapi sebab si jep tu dan tukar pula nama jemput-jemput jadi saja kueh welcome-welcome, saja jer buat lawak kan.
Wassalam.