Monday, 31 December 2018

Zon Masa - You are Just On Time

Assalam...
Saya nak suka berkongsi kata-lata yang saya dapat daripada group whatsapp kawan-kawan.  Moga bermanfaat untuk semua dan moga si empunya idea asal mendapat pahala di sisiNYa.

Begini...
Dalam Dunia ni, semua benda bergerak dalm zon masa masing-masing.

Ada yang masih single.
Ada kahwin 20 ribu belanja, sebulan dah berpisah.
Ada yang kahwin 10 tahun tapi masih belum ada anak.
Ada yang baru kahwin bulan lepas, hari ni dah mengandung.

Ada yang grad umur 23 tapi terpaksa tunggu 5 tahun sebelum dapat kerja tetap.
Ada jua yang grad umur 29 tapi lepas grad terus dapat kerja jawatan tetap.

Ada yang muda lagi umur 25 jadi CEO tapi umur 50 dah meninggal.
Ada juga yang umur 50 baru jadi CEO dan hidup sampai umur 90.

Zon masa kita semua tak sama.
Jadi tak perlu merasa kita 'tertinggal' hanya bila nampak orang lain lebih berjaya.
Masa kita belum sampai.
Obama retired pada umur 55, tapi Trump 'bermula pada umur 70.
Hanya zon masa mereka saja yang berbeza.
Tapi sama-sama dapat jadi Presiden.

Ada yang dipanggil Datuk pada usia 47 tahun, dan ada yang dah ada cucu di umur yang sama.
Malah ada yang baru menimang cahaya mata pertama di umur yang sama.

Ada yang 'depan' dari kita.
Tapi ada juga yang 'belakang' kita.
Semua orang bergerak dalam laluan yang berbeza pada zon masa yang berlainan.

Allah ada perancangan berbeza untuk kita semua.
Jangan dengki, jangan sakit hati, jangan sedih.
Mereka bergerak dengan zon masa mereka dan kita pun ada zon masa sendiri.

You are not late.
You are not early. 

You are just on time.
Jangan stress.

Percayalah bahawa perancangan Allah jauh lebih baik, rezeki kita telah dicatit olehNya.

Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?

Ada orang, dia susah hati kerana belum bertemu jodoh.
Difikirannya siapalah yang jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, dah berkahwin tapi belum punya anak, pun terfikir siapakah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, ada anak, tapi hanya seorang, pun terfikir, kalau dia kerja jauh siapalah yang nak jaga aku nanti.

Ada orang, anaknya semua lelaki.
Juga terfikir siapalah yang akan jaga aku nanti.
Nak ke menantu perempuan aku nanti jaga aku.

Ada orang, anaknya semua perempuan, sama juga.
Terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing-masing, siapalah yang nak jaga aku nanti.

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita di tangan manusia.
Di tangan anak.
Di tangan suami.

Walhal yang jaga kita itu Allah.

Berapa ramai orang yang anaknya ramai,
cukup nisbah lelaki perempuannya, namun
masih terabai hidup bersendirian di rumah
usangnya sehingga meninggalnya juga 
seorang diri. 

Berapa ramai juga orang yang saya jumpa hidupnya tidak bertemu jodoh, namun pada
usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh
lebih baik daripada orang yang usianya beru
jejak 50-an namun sudah sakit lutut
jalan bertongkat walau anak-anak ada 
di sisi menjaga. 

Itulah kita kata rezeki.
Dan rezeki itu hak Allah.
Yakin.
Yakin.
Yakin.

Jangan runsingkan kerja Allah.
Rungsingkan kerja kita yang asyik tak siap.

Jangan runsing belum bertemu jodoh.
Jangan ribut belum ada zuriat.
Jangan sedih hanya kerana beranak seorang.
Jangan kalut kalau hanya ada anak lelaki.
Jangan cemas jika hanya ada anak perempuan.

Lebih dari itu jangan takbur kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki perempuan.

Jangan pertikaikan 
"eh nanti tua siapa nak jaga kau"
Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti
Sempat ke kita tua?

Masa depan kita sentiasa di tangan Allah.
Dan Allah itu adil.
Setiap orang akan dapat apa yang Allah kata 
dia layak dapat.
Kuatkan pergantungan kepada Allah, itu yang
paling penting.

Pendek kata
ALLAH ADA
Jangan takut.
Sumber - Isarimah 2

Wassalam. 

Jem Nenas

Assalam...
Buat apa nak susah-susah nak sediakan jem nanas tu, yang dah siapkan dah ada dijual? Nak wat gano, kalau jenis tak puashati atau tidak suka guna yang dah sedia ada.  Ini antara penyakit ketegaq kata orang tua yang dikenalpasti.  Sanggup tak payah buat langsung tart nanas jika tak ada jem buat sendiri, sebab itu menunggu punya lama baru dapat buat tart nanas.


Saya selalu sediakan jem memakan masa beberapa hari, masak sekejap-sekejap time masuk ke dapur contohnya pagi masak sekejap, malam lagi sekali, kemudian sambung esok lagi, hinggalah dapat jem nanas yang diingini.  Jenis tak sanggup nak tunggu jem tu masak dan keras sekaligus.  Sebab tu bila dah kesuntukan masa, takde jem nanas tersedia alamat tak adalah tart nanas untuk tahun tu.  Tetapi memasak yang permulaan tu, kena lama sikit sekurang-kurangnya masak hingga jus nanas kering. 


Jem Nanas
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
10 biji nanas mengkal sederhana besar
1 kg gula pasir
1 biji papaya mengkal (optional)
sedikit serbuk kayu manis
2 sudu makan majerin


Cara Penyediaannya
*  Parut nanas atau blend halus.
*  Option meletakkan papaya sekiranya bekalan nanas tidak mencukupi.
*  Tapis dan asingkan dari jusnya.
*  Masak serat nanas yang sudah di tapis hingga bersama gula pasir.
*  Masukkan kayu manis atau ssedikit serbuk ke dalam jem.
*  Bila sudah kering dan likat, masukkan majerin dan gaul hingga rata.
*  Sejukkan jem sebelum digunakan.

Nota - Jem homemade macam ini tak guna sebarang pengawet, jadi nak guna lama boleh simpan dalam peti ais.  Jangan tutup botol atau kontainer jem sekiranya jem masih panas.

Gentel jem bentuk panjang atau bulat-bulat terpulang nak guna untuk nastar atau tart.  Guna plastik glove jika tidak suka ianya melekat pada tangan.  Hari tu ada nampak orang jual gadget untuk bentukkan jem nanas, lepas ini lagi mudah lah kerja.
Wassalam.

Sunday, 30 December 2018

Sup Tulang ala Vietnam Pho

Assalam...
Cerita agak lama, bila pula masa yang ada tulang gear box di dalam stok? mestilah masa raya haji kan.  Banyak yang buat korban, dapatlah seorang sikit tak daging tulang pun jadilah.  Ini sepupu yang bagi, dia dapat banyak tulang gear box almaklum jadi penolong tukang lapah selama 3 hari pada hari raya korban.


En.Abe yang masak sup ini, tengok bawang grill tu, tak dibuang kulit pun.  Tapi cuci tu off course lah kan.  Sebab dah bagi kepercayaan untuk dia masak, so kita diamkan ajelah.  Tunggu saja lah hasilnya.  Masak guna cik noxxa jer sebab tak larat tunggu berejam atas dapur biasa. 


Sup Tulang ala Vietnam Pho
Sumber: en.Abe

Bahan-bahan
3 ketul tulang gear box
2 biji bawang hollad- belah dua
2 biji bawang putih- belah dua
1 ketul halia - hiris kasar
1 pkt kecil rempah sup
1 pkt sup bunjut
Cili padi ketuk - optional
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis
Sambal kicap (opstional)



Cara Penyediaannya
* Grill bawang holland, bawang putih dan halia hingga kekuningan dan campur rempah sup dan sedikit air.
* Masukkan tulang gear box, air, sup bunjut, sedikit daun sup, daun bawang dan rempah bawang grill tadi dalm periuk noxxa.
* Set high pressure selama 20 minit, dah siap release wap steam.  
* Tambahkan garam dan serbuk perasa.  Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.  Setting periuk ke stir fry atau steam untuk teruskan memasak atau untuk panaskan sup.
* Tambahkan bawang goreng.
* Hidangkan bersama sambal kicap dan hirisan limau kasturi.

Makan ini kena sediakan straw jika hendak menghirup sum-sum tulang gear box.  Jika bacaan kalestrol anda bertambah lepas makan sup begini, jangan salahkan saya tau.  Sesekali layan selera boleh saja jika tidak memudaratkan.
Wassalam.

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, Likas

Assalam...
Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, terletak di kawasan Likas, tapak asal masjid adalah kawasan pantai dan laut Teluk Likas, yang telah ditambak.  Pembinaan masjid ini mengambil masa yang lama untuk disiapkan bermula daripada tahun 1986 dan hanya dibuka pada tahun 2000 sejajar pada tahun dan bulan yang sama Kota Kinabalu di angkat sebagai bandaraya di Malaysia.  Nama masjid ini juga diambil sempena peristiwa itu - Masjid Bandaraya Kota Kinabalu.


Sungguhpun Masjid Bandaraya adalah masjid yang terbesar di Kota Kinabalu, lebih dari segi keluasan serta dapat menampung kapasiti pengunjung yang ramai, namun Masjid Negeri di Sembulan masih kekal peranannya sebagai Masjid Utama di Negeri Sabah.


Ruang sebelah luar, menempatkan ruang untuk aktiviti komuiti, bazar, pejabat, pusat tuisyen dan sekolah.  Masjid Bandaraya memainkan peranan sebagai pusat pembelajaran peringkat awal kanak-kanak dalam bidang Al-quran, selain memberi bantuan kepada anak-anak dari keluarga yang kurang mampu serta kanak-kanak istimewa.


Ketika masuk dalam ruang sholat masjid, saya ingatkan inilah ruang sholat utama.  Tercari-cari mimbar tapi tak ada, sebaliknya nampak orang keluar masuk melalui gerbang tengah itu.


Ruang sholat utamanya terletak di hadapan ruang tengah yang saya lihat tadi, baru lah nampak ada mimbar di situ.  Terletak dihadapan sekali dan dibahagian bawah kubah masjid.


Ini ruang sholat wanita yang terletak di sebelah belakang ruang tengah tadi.


Sebagai sebuah masjid utama, peranan masjid tidak hanya terhad sebagai tempat sholat sahaja tetapi mesti memainkan peranannya sebagai intitusi dakwah islamiah untuk kemajuan syiar islam di negeri Sabah.  Penubuhan akademi Al-Mubarak contohnya bergiat aktif dengan menyusun dan mengendalikan pelbagai program yang melibatkan seluruh umat islam dan semua peringkat umur.


Bangunan bazaar di hadapan masjid menempatkan lebih banyak outlet menjual makanan dan kemudahan lainnya. 


Program pengimarahan Masjid Bandaraya meliputi segala aspek pendidikan, dakwah, ekonomi, sosial,  belia dan riadah.  Pihak jawatakuasa dan pentadbiran juga sentiasa menjalin hubungan kerjasama dengan masjid-masjid utama dalam mahupun luar negara.  

Oleh kerana masjid ini menerima ramai pelawat terutama mereka yang bukan beragama Islam, jawatankuasa atau biro yang mengendalikan pelawat dan pelancong perlu bertindak lebih proaktif supaya kejadiaan tidak diingini berulang lagi.  Pelancong sebegini perlu diberi penjelasan yang tepat akan peraturan dan tatasusila yang mereka perlu patuhi jika berada di dalam kawasan masjid. 
Wassalam.

Saturday, 29 December 2018

Buah Bidara - Sedap Tak Terkata

Assalam....
Kali pertama dapat makan buah ini dulu beli di Mataf, yang dah dibuat jeruk dicampur dengan serbuk asam.  Dari situ memang suka rasanya, ranggup sedap tak tahu nak cakap, nak kata manis tak manis, tapi saya suka.  Orang kata pokok bidara ini banyak khasiatnya daripada pokok, buah serta daun banyak kegunaannya dan antara pokok yang digalakkan untuk ditanam di halaman rumah.


Hari minggu lepas, teman en.Abe meronda ke Sungai Buloh dan terpandang satu gerai jual buah yang sangat meriah.  Terus terfikir nak beli buah mangga kebetulan petang tu nak melawat mak sedara di Seremban, boleh lah bawa buah untuk dijadikan buah tangan.  Di Gerai itulah ada jual buah bidara ini, bila nampak tu terus jer minta sekilo.  Adik yang jual tu pula baik sangat minta kami pilih sendiri dan rasa dulu sebelum beli.


Sampai rumah tak sempat buat apa, terus buat pencicah (garam belacan - tumbuk belacan, garam, gula, cili padi dan kicap kipas udang) untuk buah bidara nie.  Sebenarnya kalau makan begitu saja pun dah cukup sedap, tapi mengada nak cicah juga dengan garam belacan.  Tapi garam belacan tu tak kick lah sebab rasa belacan dah tengik, terlupa belacan digoreng lama, minyak tu yang sebabkan bau kurang menyenangkan.


Beli sekilo macam tak cukup pula kami rata walaupun mula-mula ingat nak buat jeruk.  Tak sempat sampai keesokkan hari. 

Tak tahulah ini kira buah tempatan atau inport, adik yang jual buah tu pun tak tahu bekalan buah tu dari mana, tapi yang dia kata semua yang mereka jual ambil daripada pasar borong.  Hujung minggu kena pi cari lagi nampaknya buah bidara.
Wassalam.

Friday, 28 December 2018

Terung Bakar (Reme' Terung)

Assalam...
Terung bakar (reme' terung), menu nostalgia zaman kanak-kanak yang sangat mengamit memori.  Zaman kanak-kanak yang sangat tak boleh makan jika tidak ada lauk sedap, menurut arwah nenek untung sebab lahir selepas negara dah lama merdeka dan bukan lagi dalam zaman perang.  Ketika itu walaupun perang dah lama tamat, tetapi sebagai orang kampung, makan minum hanya seadanya saja dan kebanyakkan sumber makanan adalah hasil tanam dan ternak sendiri.  Terung bakar ini lah yang selalu jadi penyelamat untuk kanak-kanak seperti aku yang tak nak makan jika tiada lauk ikan.  Zaman kanak-kanak yang sangat naif, kena tipu kata terung bakar ini adalah ikan besar yang banyak isi, dan sangat lembut.  


Terung Bakar (Reme' Terung)
Sumber: Petta Jume

Bahan-bahan
3 biji terung panjang hijau / purple
2 biji cili besar*
3 biji cili padi*
2 ulas bawang merah*
2 biji buah keras / kemiri*
1 biji tomato*
2 sudu kacang tanah goreng (optional)
Secukupnya garam dan gula.




Cara penyediaannya
* Bakar / grill terung hingga masak.  Bersihkan / buang kulit terung.
* Sangrai / goreng tanpa minyak semua bahan bertanda "*".
* Bersihkan kulit tomato, cili besar, bawang merah dan buah keras.
*  Tumbuk halus bahan yang telah disangrai tadi dan tambahkan gula dan garam hingga sesuai rasanya.
* Susun terung bakar dalam pinggan dan ratakan sambal di atasnya.
* Siap untuk dihidang.


Jika bahan sambal dibakar dalam barah perlu hati-hati agar tidak hangus.  Hasil sambal agak kehitaman disebabkan buah keras terlebih bakar dan kehitaman.
Wassalam.

Thursday, 27 December 2018

Kundasang War Memorial

Assalam...
Taman peringatan ini didedikasikan untuk memperingati peristiwa Kawat Maut Sandakan - Ranau yang dilakukan oleh tentera Jepun ke atas askar tahanan perang dunia Ke-2 (Australia 1,800 orang dan British 6,00 orang) dan juga orang tempatan yang telah memberi bantuan kepada mereka.  Dalam taman ini terdapat taman-taman yang dikhaskan sebagai mewakili negara asal askar yang terlibat, seperti Taman English, Taman Australia, Taman Borneo dan Taman Renungan.  Kundasang War Memorial adalah sebagai perhentian terakhir dalam siri laluan POW route yang bermula di Sandakan, terdapat beberapa hentian lagi yang telah ditandakan seperti di Nalapak dan Pialugan.  



Ada sedikit bayaran kepada pelawat untuk masuk ke taman ini.  RM10.00 tu bukan untuk seorang tapi untuk kami satu group plus kamera.


Sebelum memasuki taman terdapat ruang yang menempatkan kisah, coretan, sejarah pewujudan dan pentadbiran taman.  Pengurusan taman turut menyediakan tayangan video untuk pengunjung lebih faham akan kisah POW route ini.


Taman Autralia, taman yang kita akan jumpa mula-mula.


Lest we forget, plak gangsa untuk peringatan Kinabalu Kundasang dan Australia, direka oleh artis Ross J Sabastian (1998).  Peta grafik adalah gambaran laluan perjalanan pawai kematian daripada kem tahanan di Sandakan ke Ranau.


Taman English yang bertemakan bunga ros dan pokok pine.


The Contemplation Garden (Renungan) terletak di tingkat atas sekali dilengkapi dengan tiang pagoda dan kolam.  Di dinding taman menempatkan nama-nama tentera yang terlibat.


Batu peringatan yang terletak di hujung Taman Renungan mengabadikan catatan pilu oleh Nelson Short.  Neslon Short adalah tentera (Australia) yang berjaya melepaskan diri di Ranau ketika Kawad Maut Kedua.


Nama-nama askar tawanan perang (British, Australia dan tempatan) yang terlibat tercatat pada panel marble warna hitam itu.


Di penghujung Taman Renungan ada laluan untuk ke anjung tinjau.  Dari sini boleh nampak pemandangan perkampungan Kundasang dan Gunung Kinabalu. 

Peristiwa POW route merupakan peristiwa terburuk terhadap tahanan perang  dalam sejarah bagi tentera Australia oleh tentera Jepun ketika Perang Dunia ke-2.  Dengan demikian diadakan Dawn Service pada setiap tahun 25 April,   di Sandakan Memorial Park sebagai tempat permulaan POW route.
Wassalam.

Wednesday, 26 December 2018

Nasu Kari (Kari Kambing Bugis Style)

Assalamm.
Jika ada orang yang bertanya nak masak kari kena letak rempah kari atau tidak? Jangan lah cepat hentam orang tu kata soalan bodoh atau sebarang kata nista ye.  Sebab saya dah jumpa jawapan bagi soalan tu, inilah dia masak kari yang tidak menggunakan rempah kari.  Memanglah rasa kari tu tak macam kari mamak tetapi ini lah yang mereka gelarkan sebagai masak kari (nasu kari).   


Nasu Kari (Kari Kambing Bugis Style)
Sumber: Tanta Suma

Bahan-bahan
3 kg potongan daging kambing (bahagian tulang)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu serbuk kunyit
1 liter santan
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Gula merah (kabung) 
Bawang goreng secukupnya
Air secukupnya

Bumbu blend dan tumisan
10 biji bawang merah
1 labu bawang putih
10 batang serai
4 inc. halia
4 inc. lengkuas
20 biji cili merah - buang biji
1.5 sudu serbuk ketumbar 

Cara Penyediaannya
* Bersihkan daging, sebaiknya guna bahagian tulang-tulang. Perapkan seketika dengan air asam jawa, lada sulah dan serbuk kunyit. 
* Sediakan bahan bumbu, blend semua hingga halus dan tumis hingga naik bau.
* Masukkan perapan daging kambing ke dalam tumisan bumbu, gaul sebati.
* Tambahkan air dan reneh hingga daing empuk.
* Bila dah empuk, masukkan gula merah dan garam.
* Tambahkan dengan perasa dan santan.  Biarkan mendidih hingga sekata dan sesuaikan rasanya.
* Taburkan bawang goreng sebelum menghidangkan kari kambing. 

Nota - Menu ini juga sesuai jika ditukar dengan daging lembu, daging kerbau, daging kuda atau ayam.

Sejak akhir-akhir ini memang banyak menu kampung (masyarakat Bugis) yang akan dipost sementara masih menyimpan resepi dan sila abaikan jika tidak berkenaan.
Wassalam.

Tuesday, 25 December 2018

Desa Dairy Farm, Kundasang

Assalam...
Desa Cattle ini tempat wajib pergi jika sampai Kundasang kata orang, bukan saya yang kata tapi saya pun dan mengikut kata itu.  Tak salah pun kalau tak pergi tapi jom kita ramai-ramai sokong industri pelancongan tempatan, siapa lagi yang nak sokong jika bukan kita sendiri kan.  Tu harga charge masuk, tetapi sekarang rasa harga dah berubah, ini harga zaman gst, now dah zaman sst.


Langit cerah dan panas terik ketika kami sampai waktu tengah hari, tetapi masih nyaman dengan cuaca pergunungan.  Dulu pernah tinggal hampir 2 minggu di kawasan ini, apa yang saya perhatikan cuaca di sini cepat berubah-ubah.  Jika panas pun, awan tu macam pantas jer bergerak bagi redup.


Begitu juga pemandangan gunung Kinabalu dari Desa Cattle sekejap boleh nampak jelas puncaknya sekejap lagi terlindung oleh awan tebal.  Macam main cak-cak gitu.  Tetapi jika musim hujan memang sukar nak lihat puncak Kinabalu.


Daripada entrance tak nampak lagi seekor lembu, so supaya tidak kecewa ambil gambar dulu dengan lembu batu ini.


Di sebelah belakang bangunan rupanya mereka menyorok.  Yang ni baru keluar dari tempat pemerahan susu, penat gamaknya lembu-lembu tu lepas derma susu isi perut dulu untuk pulihkan tenaga.


Pokok hiasan yang cantik, kalau tanam kat tempat panas bagaimana agaknya tumbesarannya.


Tempat perah susu lembu, tak kena timing masa kami sampai.  Penat lembu tunggu rombongan cik kiah tak sampai-sampai, lembu-lembu pun keluar jelah meragut rumput.


Selalu pun memang kat sini jelah tempat last point kami, makan gelato.  Sebenarnya ada lagi tempat yang boleh dilawati, tempat bagi makan anak lembu dan tempat proses susu. 


Kegemaran saya ice cream yogurt tak perlu letak topping.


Jenis-jenis cheese yang dihasilkan oleh Desa Cattle.  Tak berapa gemar makan cheese jadi tengok saja lah.


Pokok rosemary di tepi tiang sebelum masuk ke dalam bangunan Desa Cattle.  Baru-baru ini pergi, pokok itu masih ada di sana memang ditanam sebagai hiasan dan herba.

"Mari bah kita pergi Sabah, maju sudah bah tu tidak juga kami tinggal atas pokok macam kamu urang fikir itu".
Wassalam.