Tempoyak Ikan Patin Kg Jo'o |
Mulia nak share dengan you all semua makanan asli orang Pahang iaitu Masak Tempoyak Ikan Patin. Mulia mamang gemar sgt dengan lauk ini sejak diperkenalkan oleh sahabat baik Mulia ketika singgah makan di R&R Sungai Perak. Sejak dari itu, setiap kali ada peluang lalu R&R Sungai Perak tak kiralah perjalanan menghala ke arah selatan atau arah utara, mesti singgah pekena Tempoyak Ikan Patin. Kekadang siap tapau bawa balik.
Allah dah aturkan bertemu jodoh dengan orang Pahang, nah ambik ko, tiap2 hari boleh makan lauk ini. Mentua dah bekalkan tempoyak dan belajarlah masak sendiri menu ini. Resepi yang suami Mulia ajarkan, masak tempoyak ini tidak menggunakan sebarang bawang, simple sangat tapi rasa memang sedappp.
Tempoyak Ikan Patin Kg Jo'o
1 ekor ikan patin sederhana besar - siang dan potong kecil2 ketul kunyit hidup (sebesar ibu jari) - tumbuk bersama cili dan tempoyak.
6 biji cili padi (ikut kepedasan masing2) - tumbuk bersama kunyit
4 sudu tempoyak - tumbuk bersama kunyit dan cili
2 keping asam keping.
Garam secukupnya
1 sudu gula.
1 biji timun tua (xde yang tua, muda pun boleh) hanya buang biji, kulit x perlu kupas dan potong serong
Sedikit Daun kesom
2 kuntum bunga kantan - belah dua
*Didikan air sebanyak 1.5litre, dah mendidih masukkan bahan tumbuk tadi. Kalau kuah agar cair, pekatkan dengan menambah tempoyak dan kacaukan sehingga sebati. Masukkan ikan, timun, bunga kantan, daun kesom dan asam keping. Perasakan dengan garam dan gula.
Selamat mencuba. Wassalam.
Kalau tak suka ikan patin - pembaca boleh tukar dengan ikan lain ikan siakap atau ikan merah. |