Friday 29 July 2016

Asam Pedas Kepala Ikan


Assalam...
Nak kepala ikan tak? Wak butcher tanya tanda pelawa nak bagi free bila dia ada banyak stock kepala ikan.  Mestilah nak, tapi terkadang saya tolak rezeki juga, menolak pelawaan apabila selalu sangat atau jarak waktu tu sangat singkat.  Saya minta dia pelawa dan beri pada orang lain pula, atau bagi alasan peti ais kat rumah penuh takde ruang nak simpan bekalan.  Kalau takde kepala ikan, kepala sotong atau tulang kambing golek, dah rezeki kan, terima saja.




Hari itu, bekalan kepala ikan tenggiri memang terlalu banyak, sehingga mereka pun dah jemu nak makan.  Yang dibekalkan pada saya cukup banyak, dekat 10 ketul rasanya, memang sengaja saya minta extra sebab nak masak untuk bekalan balik kampung tapi tak sangka sebanyak itu.  Si Wak ini bila diberitahu nak buat untuk seseorang, mulalah dia sepenuh jiwa raga simpan bekalan untuk saya.
 



Asam Pedas Kepala Ikan
Sumber: Mulia


Bahan-Bahan
2 ketul kepala ikan tenggiri or jenahak or merah - potong kecil
2 sudu besar cili gilling atau cili boh
2 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
4 biji bawang putih*
Sedikit halia* 
2 batang serai - ketuk
Bunga kantan - belah 4
Daun kesum
Air asam jawa atau asam keping
Air
Garam
Gula
Serbuk perasa
1 biji tomato - belah 4
Sedikit sawi jeruk (jika suka)
Minyak untuk menumis


Cara Penyediaannya.
*  Blend halus bahan-bahan bertanda "*"
*  Panaskan minyak, tumis bahan blend dan serai hingga wangi.
* Masukkan cili boh, tumis lagi hingga chili masak. Masukkan gula, garam dan dan air asam jawa.
*  Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesom.  Biar ikan mesra dengan bahan tumis seketika.
*  Masukkan air (kalau nak kuah banyak, lebihkan air) dan biar mendidih seketika.
*  Masukkan tomato dan sawi jeruk.
*  Sesuaikan rasa dan bila ikan dah masak, tutupkan api dan boleh dihidangkan.

Selamat mencuba.  
Wassalam.

No comments:

Post a Comment