Thursday 17 January 2013

Lemak Kelat Si Buah Dabai..

nasamulia
Buah Apakah Ini?
Assalam semua,
Kenal tak kawan2 buah apa dalam gambar di atas?  Panggilan orang Sarawak pada buah ini adalah Buah Dabai.   Mulia mula2 dengar nama buah ini dari seorang rakan yang dihantar mengajar di Sibu, tetapi masih blur tak boleh bayang bagaimana rupa dan bentuk dabai ini.  Teringat akan buah yang memang popular di Sarawak ini, Mulia pun pesan pada rakan sekerja untuk membeli dan bawa balik ke semenanjung.  Nasib baik musim buah dabai ada lagi ketika itu, so dapatlah Mulia kenal bentuk dan merasa buah dabai ini.  
nasamuli
Buah Dabai pemberian sahabat dari Limbang - lihat kulitnya yang semakin mengecut
Menurut sahabat Mulia ini, Buah Dabai tak boleh tahan lama, kulit buah akan mengecut menyebabkan isi semakin menipis.  Cara nak makan buah ini pun agak unik jugak, buah perlu di rendam terlebih dahulu dengan air panas seketika untuk membolehkan kulit buah lembut dan isinya menjadi gebu.  Kalau tak rendam buah dabai memang agak keras dan agak susah untuk di makan.  Selepas dah kembang, barulah buah ini boleh dimakan bersama garam atau gula. 
nasamulia
Isi yang tipis dan warna kekuningan, manakala rasa lemak-lemak dan agak kelat
Kalau kita perati buah dabai dengan buah anggur memang tak jauh beza.  Mulia sendiri beranggapan pada mulanya, rasanya mesti masam2 manis.  Tetapi sungguh berlainan bagai langit dan bumi.  Allahuakhbar! maha suci tuhan yang menciptakan segala mahluk...wassalam.

1 comment:

  1. Halo Bossku ^^
    Segera Daftarkan ID di ibu21,com
    Menyediakan 8 Permainan Hanya Dengan 1 ID
    Serta Tersedia Promo Menarik
    Bonus Turn Over Terbesar
    Bonus Refferal Seumur Hidup
    Minimal Deposit Hanya 25Rb
    BBM : csibuqq
    WA : +855 88 780 6060
    Di Tunggu Kehadirannya Bossku ^^

    ReplyDelete